Binnen 2 minuten door de security?

Ja hoor, natuurlijk hebben we het gered. Keurig op tijd, om 03.40 uur, stonden we bij de shuttlebushalte te wachten. Om de een of andere reden was ik verbaasd dat de bus helemaal vol bleek te zitten. Terwijl dat eigenlijk heel logisch is, als er vliegtuigen vertrekken moeten er ook mensen in en een deel van die mensen blijft ergens van te voren overnachten…
Leuk om zo en bijna verlaten vliegveld in te stappen.

Ik weet niet waarom, maar Schiphol houdt er van om je kilometers te laten maken. Misschieten is dat omdat ze weten dat je, eenmaal aan boord, de eerste uren zitvlees zit te kweken? Hoe dan ook, met over mijn ene schouder mijn ski’s en in mijn hand mijn tas met skischoenen. Andere hand mijn koffer en daarop mijn handbagage. Dat is even sjouwen hoor. We waren de enige met skiuitrusting, we voelden ons echt even ‘overdressed, zeg maar. Je kunt ze toch daar huren? Kan, zit wat in, maar ik ben nogal verknocht aan mijn eigen schoenen vooral dus ja, als ik alles in huis heb waarom dan niet? Later in het hotel zei de dame-aan-de-receptie dat alleen topsporters hun eigen uitrusting meenemen en Finnen die in eigen land vakantie houden. buitenlanders eigenlijk nooit. Ha Ha Ha. Wij dus wel.

Een ander leuk ding is dat je echt binnen 2 minuten door de beveiliging heen bent. Geen lange rijen en chagrijnige mensen, allemaal vrolijkere die ook hun dag net begonnen zijn. Super!

Een voorspoedige half slapend doorgebracht vliegsprongetje van 2,5 uur en een kort busrit verder zijn we in het plaastje Sirkka, skigebied Levi, Fins Lapland aangekomen.

Wezenloos vroeg want om 10.00 uur staan we al bij de receptie van het hotel. Dat natuurlijk nog geen kamers klaar heeft. Geen nood wij gaan lekker op ontdekkings- en verwondertocht. Het is mega koud! Min 25 graden C en wind. Adembenemend koud dus. Maar wel lekker.

We lopen door het plaatsje, boeken nog een sneeuwschoenwandeling by night, bekijken het skigebied, drinken belachelijk dure, lauwe koffie, boeken een spa-treatment, gaan op zoek naar de uitgifte van maanmannetjesthermopakken voor de snowscooter en sledetochten en kunnen net na de middag onze kamer in. Net op tijd want inmiddels lopen we op ons tandvlees en dreigen staande en al pratend spontaan in slaap te vallen.

Onze kamer heeft een eigen Finse sauna-inclusief-opgietkan-en-nap (natuurlijk) maar er zijn wat puntjes die tegenvallen. De mensen zijn buitengewoon behulpzaam en vriendelijk dus daar komen we wel uit.

Uitgepakt, uitgeleefd, uitgeteld en uiterlijk niet meer om aan te zien vallen we zometeen in een diepe droomloze slaap. (Hoop ik).

Morgen lekker een dagje skien en ‘s avonds een diner in het IJshotel. We zijn benieuwd!