Zondag 23 juli 2017 – Van Vimperk naar České Budějovice

Na twee dagen genieten van de mooie dingen van de natuur vervolgen we onze weg naar České Budějovice. Een plaats die wij kennen van vorige vakanties in 2003 en 2006.
Na zo’n 25 km komen we bij Prachatice.

Prachatice is een regiohoofdstad in het gebergtevoorland van Šumava, aan de voet van de berg Libín (1091m). Prachatice ligt op een hoogte van 569 m en heeft 12.500 inwoners. Het stadje staat vanwege meerdere historische gebouwen onder monumentenzorg.
De stad kreeg in de 14e eeuw een monopolie op de zouthandel met de stad Passau. Ook allerlei andere koopwaar passeerde Prachatice, omdat het aan de handelsroute “Goldener Steg” lag. Met name de 16e eeuw was vanwege de belangrijke handelsbetrekkingen de Gouden Eeuw.
Van de historische kern van de stad bleven een deel van de stadsmuren en de poort Dolní Brána bewaard. Met name het marktplein van Prachatice is het bezoeken waard. De omliggende gebouwen zijn veelal mooi gedecoreerd met fresco’s of graffito’s uit de 16e eeuw.
Het oude raadhuis dateert uit 1570. Aan de voorzijde is het gebouw gedecoreerd met voorstellingen die onder meer aan het Oude Testament ontleend zijn.

Na één bak koffie gaan we verder en komen na ongeveer 40 km aan in Český Krumlov. Daar maken we een langere pitstop.

Český Krumlov vindt zijn oorsprong in de burcht die gebouwd is in de 13e eeuw, waaromheen later de stad verrees.
Het oudste deel (uit ca. 1280) van de stad is “Latran” in het onderste deel van de burcht, dat vanaf het parkeerterrein buiten de stad bereikt wordt via een brug met een imposante wachttoren. Hiervandaan komt u door een klein straatje op het marktplein. Op dit gezellige pleintje liggen tussen historische gebouwen (o.a. het renaissance raadhuis met arcaden) restaurants en terrassen. Hier vlakbij staat de Dekenaatskerk St. Vitus uit 1439 met zijn bijzonder waardevolle interieur.
De oude stad is erg gezellig met leuke winkelstraatjes. Hier vindt u diverse winkels met Boheems glas, souvenirwinkeltjes en gezellige restaurantjes.
De “Bovenste Burcht” bestaat uit gebouwen die in verschillende periodes verrezen zijn. De burcht werd in de jaren 1575 – 1590 omgebouwd; het huidige uiterlijk stamt uit 1687. Door een overdekte gang is het slot verbonden met het theater (1766). In de tuin staat het paviljoen Bellaria en de barokke rijschool. Voor het slot ligt tegenwoordig een openluchttheater met een draaibaar podium. In het slot bevindt zich een galerie met waardevolle prenten. Het minorietenklooster is uit het jaar 1350; de kerk werd in de 17e eeuw in barokstijl omgebouwd. Het Clarissenklooster is overwegend barok. De bierbrouwerij bij het klooster stamt uit het jaar 1604.

Van Český Krumlov rijden we naar České Budějovice. Daar ligt ons volgende hotel in het idyllische centrum.
Penzion Restaurant Centrum;
Biskupská 130/3, České Budějovice, 37001, Tsjechië

In České Budějovice blijven we 3 nachten. Onze opties daar zijn:

  • De kastelenroute
  • Citytrip České Budějovice