Terug in Poznan

Hij komt recht op Ariaan af. Ik rij achter dus ik zie het allemaal gebeuren. De vrachtauto die op kop rijdt met een hele rits auto’s erachteraan, geeft geen krimp. Hij zal echt geen vaart minderen om de inhaler wat ruimte te geven. Hij kwam van ergens in het midden van de rij ineens naar links om de hele stoet in te halen. Maar volgens mij had hij ons even over het hoofd gezien. Ik zie Ariaan ook geen vaart minderen maar hij rijdt gelukkig rechts van het midden.
Net op tijd kan de auto voor de vrachtwagen invoegen en is het moment voor bij.

Nee, we hebben deze reis geen spannende bergpassen gedaan en geen afdalingen met 80 haarspeldbochten. Maar om motor te rijden in Polen en de Baltische staten moet je absoluut beschikken over een flinke dosis zelfvertrouwen (ik neem mijn plek in) en stalen zenuwen. Want dit is de zoveelste idiote inhaalmanoeuvre die ik meemaak.

Volgens mij denken de weggebruikers (vooral in Polen) dat verkeersborden en dan met name snelheidsbeperkingen, er staan als versiering om de weg een beetje op te vrolijken met dat leuke rood/wit/zwart. Als je niet minimaal ver over de maximum snelheid heengaat word je ingehaald, afgesneden, kleven ze aan je achterspatbord of persen ze zich tussen de jou en je voorganger in.


We zijn dus op weg. Naar huis en ons doel vandaag is Poznan. Dat betekent bijna 500 kilometer binnenwegen en af en toe een stukje snelweg.

Het eerste stuk van de route is weer prachtig. Mooie bochtige weg, rustig nog en heerlijk door de bossen. Maar dat verandert uiteindelijk in een weg die ze, volgens mij, over de hele lengte van honderden kilometers tegelijkertijd aan het verbouwen zijn. Volgens mij ligt overigens half Polen op de schop want we zien echt overal opgebroken wegen, half aangelegde rotondes of afgeschraapt asfalt (en dat is heel vervelend rijden).

Maar we halen het wel, Poznan. En als twee kinderen zo blij zijn we als we eindelijk kunnen afstappen en onze heerlijke ruime kamer binnenlopen in het hotel. Heerlijk, dit. Hier zijn we een maand geleden gestart met onze route. Omdat we vanaf Poznan de snelweg hebben achtergelaten is dit voor ons eigenlijk de echte start van de reis. En nu is het rondje dus klaar.

En, o verrassing, Ariaan krijgt zijn bril terug! Toen we weggereden waren, een maand geleden, bleek Ariaan zijn bril kwijt te zijn. Hij had hem op zijn motor gelegd om eerst zijn helm op te zetten. Vergat zijn bril, reed weg en tja, daar kan een bril niet tegen. De vinder is zo aardig geweest om de bril naar de receptie te brengen. En ze hebben hem gewoon een maand bewaard! Hoe gaaf is dat.
We eten weer heerlijk in het, ook deze keer overigens volledig uitgestorven, restaurant en lopen even naar de buurtwinkel voor water.

De afgelopen twee dagen hebben we ons vermaakt in Gizycko. Gewellnest, geluierd, gekuierd en lekker gegeten en gedronken. Niet heel spannend allemaal maar wel lekker.

Als de brug dicht is voor verkeer dan lopen we via een andere route naar het strand of het centrum. Die route loopt voor een deel langs het spoor. De trein dendert regelmatig met een behoorlijke vaart over datzelfde spoor heen en niemand die daar wakker van ligt. Langs het spoor lopen dus vele voetgangers, ook kinderen. Ik realiseer mij dat dat volgens mij in Nederland gewoon uitgesloten is.

Ik vind het ook altijd weer grappig om te zien dat overal waar je komt en waar mensen de strijd om het bestaan voor elkaar hebben, iedereen gewoon allemaal hetzelfde wil. Vermaak of vermaakt worden. En dat er ook altijd overal weer mensen zijn die dat aanbieden en er geld mee verdienen. De uiterlijke vorm is misschien iets anders maar in de basis komt het op hetzelfde neer.

Het ontbijt in ons hotel (en ook in de andere hotels waar we waren alleen deze was heel uitgebreid) verdient ook wel even aandacht. Afgezien van de gebruikelijke broodjes, yoghurtjes en roerei, wordt er bij het ontbijt ook zure haring, gerookte vissen, vleespasteien, bonenschotels, maaltijdsalades, oliebollen en massa’s gebak geserveerd.

De resterende 970 kilometer rijden we als alles mee zit in ongeveer 1,5 dag. En dan is onze reis echt voorbij.  • Vertrek uit Gizycko: 09.00 uur
  • Aankomst Poznan om 18.45 uur
  • Overnachtingsplek: 18, Hotel Poznanski, Poznan
  • Dagafstand: 473 km