Woensdag 19 juli 2017 – Van Karoly Vary (Karlsbad) naar Plzen

Na een dagje chillen en rondsnuffelen gaan we weer verder.
!!!!! Niet vergeten de Navigatie op Motor met Bochtige wegen te zetten.
De route gaat naar Plzen. Al snel rijden we via prachtige wegen langs de Teplá.

De Teplá (Duits: Tepl) is een rivier in Tsjechië, die ontspringt in de Tepelská vrchovina, aan de noordkant van de Podhorny vrch (Podhornberg). Deze heuvel is 847 meter hoog, de rivier ontspringt op een hoogte van 784 meter. Al snel daarna stroomt het water in het stuwmeer Podhora. Na het stuwmeer stroomt de rivier verder richting de stad Teplá. Vlak voor het bereiken van de stad buigt zij scherp af in noordelijke richting. Bij Bečov nad Teplou stroomt de rivier door het stuwmeer Březová, om daarna richting Karlsbad te gaan. Daar mondt de Teplá uit in de Eger.
Teplá is Tsjechisch voor warm.

In Bečov Nad Teplou komen we bij het gelijknamige kasteel. Het kasteel Bečov is een unieke collectie historische gebouwen, met name het gotische kasteel, het Renaissance-paleis en het barokke kasteel. Er is permanent een unieke tentoonstelling van relikwieën te zien – het relikwie van St. Maurus, die bij de kroonjuwelen een van de meest waardevolle monumenten van de goudsmid in Tsjechië is. (Speciale App gedownload)

Weer een aantal kilometer verder komen we door het stadje Teplá. Niet veel verder komen we bij het Klooster (Klášter) Teplá.

Het klooster van Teplá (Tsjechisch: Klášter Teplá) (Duits: Stift Tepl) is een premonstratenzerklooster in het westen van Bohemen in het aartsbisdom Praag. Het klooster werd in 1193 opgericht door de zalige Hroznata. De monniken kwamen uit het Klooster Strahov in Praag. De kerk op het terrein van het klooster van Tepla
Het huidige kloostergebouw werd gebouwd door abt Raimund Wilfert II (1688-1724), de bibliotheek werd gebouwd door de abt Gilbert Helmer (vanaf 1900). De romaanse kerk met neogotische toevoegingen is een van de oudste kerken in Bohemen. Het hoogaltaar van de kerk werd in 1750 gebouwd door Josef Lauermann en Ignatius Platzer. Na de zaligverklaring van Hroznata in 1897 werden zijn overblijfselen in de apsis tentoongesteld. De oorspronkelijke begraafplaats van Hroznata was op de vloer voor het hoogaltaar, waar zijn originele sarcofaag staat om de plek te markeren.

De route gaat verder richting Plzen. We gaan nog door enkele stadjes waar het de moeite waard is om een koffie of een lunch uit te proberen. Zodra we Plzen binnenrijden, komen we bij de dierentuin (ZOO) van de stad. Aan de linkerkant van de weg.

De ZOO Pilsen (Tsjechisch: ZOO Plzeň, voluit: Zoologická a botanická zahrada města Plzně, letterlijk Zoölogische en botanische tuin van de stad Pilsen) is een dierentuin en tevens botanische tuin in de Tsjechische stad Pilsen. De dierentuin heeft een oppervlakte van 21 hectare. Het jaarlijkse bezoekersaantal ligt rond de 250.000.
In 1926 werd de dierentuin geopend in het Pilsener stadsdeel Doudlevce, onderdeel van het stadsdistrict Pilsen 3. Deze dierentuin lag net ten zuiden van het stadscentrum. In 1963 verhuisde de dierentuin naar het noordelijke stadsdistrict Pilsen 1 (Lochotín). De Zoologická zahrada města Plzně fuseerde met de botanische tuin in 1981, waardoor het de huidige naam kreeg. Tegenwoordig heeft het dierentuin de op een na grootste berenverblijf van Europa.
Sinds 1996 is de dierentuin grotendeels biogeografisch ingedeeld:
• Afrotropisch gebied: een gebouw voor nachtdieren en kleine roofdieren, een gebouw voor dieren van Madagaskar, katachtigen, savanneverblijf, diverse vogels, dwergnijlpaarden en franjeapen
• Oriëntaals gebied: hoefdieren, diverse vogels en kleine zoogdieren
• Palearctisch gebied: onder meer wisenten, muskusossen, wolven, bruine beren, Siberische tijgers, inheemse vissen en vogels
• Nearctisch gebied: onder meer wapiti’s, sneeuwgeiten en Sonora-huis met roofvogels, knaagdieren, reptielen en geleedpotigen
• Neotropisch gebied: onder meer vicuña’s, manenwolven, Humboldt-pinguïns en klauwapen
• Australaziatisch gebied: kangoeroes, nachtdieren en diverse vogels

We gaan verder richting ons volgende onderkomen:
Hotel Stella;
Mohylova 18A, Plzeň, 31200, Tsjechië

In Plzen blijven 2 nachtjes.