25 April: Viñales en Viñalesvallei per Ossenwagen

SAMSUNG CSC04250050a

Klik hier voor het filmpje van Papillon

Met een ossenkar het Nationaal Park in. Hilarisch, op de bok menner Papillon die maar door ratelt in het Cubaans/Spaans, de grootste lol heeft en dikke vriendjes wordt met Ariaan die in koeterwaals met hem meelacht….tabaksplantage, koffieplantage allemaal ecologisch, grottenspelonkenwandeling en goed door elkaar gehusseld. We kopen bij natuurlijk een setje sigaren en twee x 400 gram koffiebonen in een flesje. Die geweldige, ecologisch, met veel zorg gebrande superkoffiebonen blijken overigens in Nederland niet meer te zijn dan zwartverkoold koffiegruis. We werden er bijna ziek van en hebben de zooi vervolgens weggegooid. Zouden ze in hun vuistje lachen die Cubanen of is het écht zoals zij hun koffie drinken?

Het telen, drogen en uiteindelijk verwerken van tabak is heel interessant. Zo hebben we geleerd dat er in, niet-fabrieksmatig geproduceerde sigaren géén nicotine zit! De nicotine zit in de nerf van het blad en die wordt ere helemaal uitgehaald. in fabrieken laten ze 1/3 zitten om het risico op beschadigen te verkleinen. Daar zit dus wel nicotine in.

 

SAMSUNG CSC

Papillon

SAMSUNG CSC

ja, ja afgezaagde horens.

SAMSUNG CSC

Tabaksbladeren droogschuur

SAMSUNG CSC

Zo worden de tabaksbladeren gedroogd

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Demonstratie sigaren maken

SAMSUNG CSC

De grootste lol op de bok

Drie sigaren, twee mojito, Cubaans bier en de nodige rumshotjes verder zijn we ergens in de middag terug in het dorp en kunnen we op zoek naar ‘Pipo’ en de man met de boomwoning. Deze mensen heeft Leander ontmoet tijdens zijn reis in Midden-Amerika en hij heeft ons op het hart gedrukt ze te gaan zoeken…..

Na een zoektocht van een half uur eindigen we deze dag dan toch bij Juana en Pipo, de Casa eigenaren waar twee jaar geleden Leander(Leandro) verbleef. Hartelijke ontvangst, overbuurman komt vertalen. Mooie mensen, heerlijk én moeilijk leven. We hebben een uitgebreid gesprek met de buurman over zijn (on)mogelijkheden als fotograaf om op instagram te komen en bekender te worden. We beloven te zullen doen wat we kunnen. We worden meegenomen om de ‘boomwoning’  te bekijken. Helaas is de boom gekapt omdat hij gevaarlijk hoog werd. De stronk is echter blijven staan. Midden in de woonkeuken van de familie. Ter plekke wordt een sigaar gemaakt:  filmpje: Cigar por Leandro  We moeten weer aan de sigaren en krijgen ook nog een mojito. Zoveel drank heb ik nog nooit gedronken op 1 dag, hihi. En arme Ariaan, na 30 jaar niet-roken drie sigaren op 1 dag… Maar in deze zit dus geen nicotine!

SAMSUNG CSC

‘Pipo’ en zijn vrouw (die eigenlijk het Casa runt)

SAMSUNG CSC

De ‘boomwoning’

SAMSUNG CSC

De sigaar speciaal voor Leandro

SAMSUNG CSC

De fotograaf die zo graag op instagram bekend wil worden

Terug in de Casa blijken we Nederlandse buren te hebben die niet van plan zijn om enig contact te maken. Ook prima.