24 April: naar Vinales

De buitengewone vriendelijke broer loopt na het ontbijt met Ariaan naar de taxiplaats om een taxi te halen. Die bel je hier niet, die ga je dus halen…… Voor die tijd heeft hij gevraagd of hij een van onze (IKEA) koeltasjes mag kopen voor zijn zoon om mee naar school te nemen. Hij had er een gekocht maar die ligt al na korte tijd helemaal uit elkaar, hij komt het zelf laten zien. Inderdaad een Chinees ding  waar de voering al helemaal uit is en vol met gaten……. We geven hem ons koeltasje, omdat ie zo vriendelijk is (en als compensatie voor wat we gisteren niet gedaan hebben…..). Hij is uitputtend in zijn dankbetuigingen.

Aangekomen bij het kantoor van Cubacar waar onze auto moet staan zitten twee oudere mannen niks te doen en delen ons mee dat onze auto ergens anders staat en dat we om 11 uur opgehaald worden om naar een ander kantoor te gaan (we zijn te vroeg). 11 uur wordt half twaalf maar dan kunnen we een stukje verderop de hele papierwinkel in orde maken. De aanwezige schade wordt opgenomen, nou ja ze hadden beter kunnen aangeven waar geen schade zit… Een leuk wit Kiaatje wordt ons reisgezelschap voor de komende twaalf dagen. Met airco….jippie.

SAMSUNG CSC

Onza CubaKa

Onze gebruikelijk rolverdeling werkt weer optimaal: ik achter het stuur en Ariaan met de navigatie. Hoewel Navigatie apparatuur verboden schijnt in Cuba hebben wij nergens last van. We zijn zo de stad uit en de snelweg op. Een verlaten weg met af en toe een auto maar met nog meer paardenkarretjes, fietsers en voetgangers. Vooral onder viaducten staan hordes mensen in de schaduw. Een keer worden we aangehouden met de mededeling dat er een ongeluk is gebeurd en dat we, onder leiding van degene die ons aanspreekt, naar een plaats  5km verderop gebracht moeten worden. Daar trappen we dus niet in, de man in het Cubacar kantoor heeft ongeveer 10 keer herhaald dat alleen de politie mensen mag aanhouden en naar papieren vragen. “NOBODY ELSE, You understanding? Yes we do.” Dus we zeggen simpelweg ‘NO’ tegen de man en hij druipt meteen af.

SAMSUNG CSC

De ‘Autosnelweg’

Zonder verder oponthoud bereiken we via mooie slingerwegen Vinales. Onderweg veel roofvogels en gieren gezien. Heerlijke lunch in een vriendelijk Paladar. Schilderachtig mooi.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Het is even zoeken naar ons Casa want de navigatie weet het ook allemaal niet meer zo goed. Uiteindelijk met wat vragen en handen en voetenwerk komen we er wel. Prachtige kamer, heerlijk airco, aardige gastvrouw met aardige goed Engelssprekende zoon. Prima eten. ’s Avonds lekker buiten zitten en uiteindelijk taaien we af. Ik wordt ’s nachts een paar keer wakker van de kou maar de airco uitdoen is ook geen optie.

Auto geboekt via internet bij Havanautos. Hetzelfde moederbedrijf als Cubacar.

Casa Daniël y Estella,gerund door moeder en zoon. Moeder kookt lekker. Het is een mooi verblijf met wel wat ‘haarscheurtjes’. De kamer is prima. De zoon is een vriendelijke gastheer, hij doet erg ons best om ons te kamer te geven die we willen maar hij is verder duidelijk gemaakt geïnteresseerd. Hij is er ook wel op uit om trips en spullen te verkopen. Spreekt goed Engels. Geboekt via yourcasaparticular.com

SAMSUNG CSC

Casa Daniel y Estella

SAMSUNG CSC

Heerlijk luieren op het dakterras

SAMSUNG CSC

met uitzicht op de Vallei van Viñales

SAMSUNG CSC

‘Home made’  diner