Oompa Loompa doom-pa-dee-do

 

image

“How did you find this place? Nobody knows this but it’s the best in town!” Vraagt de bejaarde Amerikaanse heer die, ongevraagd, gezellig zijn stoel bij onze tafel heeft aangeschoven. Toen hij in de gaten kreeg dat wij geen Amerikanen zijn maar uit Nederland was ie niet meer te houden. Hij was in Duitsland geweest, of wij daar ook wel eens geweest waren? Of we ook skiën? Wel eens in Oostenrijk geweest? Hij wel. En hij heet ons voor de vierde keer hartelijk welkom in Amerika!
We zitten bij te komen van een lange rit door de woestijn van het Petrified Forrest en ons voor te bereiden op twee uur Interstate naar Flagstaff. En de Mexicaan waar we terecht gekomen zijn is het dus helemaal volgens onze nieuwe vriend.

image

Voor we weer On the Road gaan bezoeken we in Window Rock nog even het Navajo museum om ons te doordringen van de verschrikkingen die de blanken de Navajo’s hebben aangedaan en lezen getuigenissen van deze holocoaust. Dan op weg naar Flagstaff waar we een paar dagen zulken blijven om van daaruit de Grand Canyon te bezoeken en nog een rondrit te maken voor we koers zetten naar het eindpunt.
De Indian route nummer 12 is een mooie weg door bossen en lekker bochtig met hier een daar een rare rots zoals Teapot Rock.

image

Helaas is deze weg niet zo lang want voor we er erg in hebben zitten we op de Interstate.
We draaien na een uurtje het Petrified Forrest/Painted Dessert in.
Ooit was hier een Regenwoud. Door flinke overstromingen werd het woud weggevaagd. Daarna kwam grote droogte en hitte en de overgebleven bomen versteenden. Het gebied, nu woestijn, ligt bezaait met deze versteende bomen.
De rotsen die zichtbaar zijn geworden bevatten veel mineralen die deze rotsen schitterende kleuren geven.

image

 

image

image

image

image

image

 

image

Op een dag kun je het dus frisjes hebben, bloedverziekend heet en koud vanwege de regen. This is America! En hier is alles mogelijk.
Vertrekken we ’s ochtends in een heerlijk fris verkwikkende temperatuur uit Window Rock, na een uur of twee is het weer gruwelijk warm…. En als we ’s middags aankomen in Flagstaff, heb ik mijn watergekoelde vestje weer ingeruild voor m’n Motorjas en extra T-shirt. En uiteindelijk zitten we heerlijk buiten op een terras in Flagstaff te eten en ondertussen te kijken naar de pop-up openluchtbioscoop aan de overkant van het gezellig drukke plein in Flagstaff. Wat ze draaien? Sjakie en de chocoladefabriek. Maar dan de originele versie van 1971! Geweldig!

image

image

image

 

image