We stappen regelrecht de sauna in.

Vermoeid en verward tonend komt ze aanlopen nadat ik het telefoonnummer gebeld heb dat op de deur is geplakt van het Guesthouse waar we vannacht zullen verblijven. Engels spreekt ze niet maar ze houdt wel een heel verhaal in het Estisch. Tegen haar telefoon. Na enige tijd begrijpen we dat ze aan het uitvinden is welke kamer wij nou precies geboekt hebben.
Als ze die gevonden heeft en ons voorgaat komen we in een kamer (zij noemt het een appartement) waar de hele dag lekker de zon op heeft staan branden (want hier is het dus wel mooi weer) en dus loeiheet is. We krijgen in gebarentaal het advies om de ventilator aan te zetten. Als ze weg is, willen we haar advies opvolgen en vinden de ventilator op een kast. 10 bij 10 centimeter is het ding. Dat maakt vast niet veel verschil dus we doen geen moeite.
Verder is de kamer niet echt, laten we zeggen, ons meest ideale onderkomen. Maar OK, het is voor 1 nacht en we kunnen wel op het balkon zitten, in de koelte. En het is bijna in het centrum.

Haapsalu verdient wel wat meer aandacht dat ik in het vorige blog heb gegeven. De door de EU-gesubsidieerde promenade is echt leuk en een echt nostalgisch 50er jaren idee. Het kasteel (of eigenlijk de ruïne van het Kasteel) is mega, met een enorme cathedraal in het midden. Toch mooi om even in rond te lopen.

We eten ‘s avonds in 1 van de restaurants aan het water omdat je, volgens de mijnheer van de tourist info, daar kunt genieten van de zonsondergang. Klopt helemaal, we zitten lekker aan het water, het eten (snoekbaars) is heerlijk en de zon doet precies wat er van haar verwacht wordt. Ondergaan. Alleen gaat ze onder achter een rij struiken die aan de overkant van het water staan. Maar ach, we hebben erger meegemaakt. Ik denk terug aan de Grand Canyon…

Ariaan leest dat er 10 augustus een Foodfestival is in het centrum van Haapsalu. Normaal vertrekken we rond een uur of 9 naar de volgende bestemming maar omdat de rit naar Talinn maar 170 km is besluiten we om eerst naar het foodfestival te gaan. En wat zien we daar? Poffertjes!

Rond 12.30 uur hebben we het gezien en stappen op de motor. We hebben nog eerst een leuk gesprek met de uitbater van het ontbijt/lunch restaurantje naast ons Guesthouse. Hij heeft even op onze helmen gepast en vertelt dat hij ooit chef-kok was, in Finland, Engeland en nog hier en daar gewerkt heeft. Nu met zijn vrouw voor zichzelf begonnen. De bedoeling was om een nieuwe formule te lanceren: het lunch buffet. Dat werd eerst weggelachen maar inmiddels heeft de halve stad zijn concept gekopieerd. En, vertelt hij, Esten zijn ‘vreters’ die weten niet van stoppen. Dus die laden meteen hun bord vol met al het vlees. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus is hij ze aan het opvoeden. Leuk om zo’n verhaal weer te horen. We hebben daar vanmorgen als ontbijt onvervalste, zelf gemaakte ‘porridge’ gegeten. Ariaan met jam en ik met boter. Dacht ik. De boter bleek alleen kruidenboter te zijn en dat vind ik nou niet echt een lekkere combi… Maar nadat ik de boter er maar uitgeschept had was het heerlijk. We beloven hem aan te bevelen op Tripadvisor.

Onderweg naar Talinn bezoeken we nog een klif, overwint Ariaan gedurende zeker een half uur zijn hoogtevrees tijdens de lunch en genieten we weer van de enorme wouden en de stilte, de prachtige route.

Sommige stadjes of dorpjes waar we doorrijden geven ineens een echt ‘Oostblok’ beeld: grauwe armoedige blokflats. Slecht onderhouden straten en viezig. Schril contrast met andere plaatsen.

Om 16.30 uur zijn we dan in Talinn, het meest noordelijkste punt van onze route. We hebben er inmiddels iets meer dan 3000 km opzitten. Net iets over de helft dus!

We gaan de komende twee dagen op ons gemak Talinn bekijken.

  • Vertrek: 12.25 uur
  • Aankomst om 16.30 uur
  • Overnachtingsplek: 11, Daily Appartments, Skoone Old Town Loft, Talinn.