Van Riga naar Pärnu.

Of we nou in Nederland, Kroatië, Spanje, Denemarken of Estland rijden: wij kiezen graag voor de kustweg. Hoe gek ik ook ben op de bossen, kustwegen zijn vaak prachtig met mooie vergezichten, strandopgangen en levendigheid. Die levendigheid verschilt nogal per land: Van de complete kermis in Italië tot gedistingeerde rust in Denemarken. Dus voor de rit van vandaag van Riga naar Pärnu heeft Ariaan de route flink stuk langs de kust laten lopen.

Als we naar de ontbijtzaal in gebouw 2 van het kloosterhotel lopen regent het. Dus dat wordt regenpakken aan, de lucht ziet er in 50 tinten grijs niet veelbelovend uit.
Maar als we klaar zijn met het ontbijt en onze stalen rossen hebben opgezadeld breekt de zon door en die blijft ons de verdere dag vergezellen.
Koud is het wel dus in plaats van regenpak wordt het de thermobinnenjas.

Voordat we op onze route zijn moeten we eerst nog Riga uit zien te komen. Een crime. Niemand heeft hier oog voor elkaar en als je niet op past wordt je afgesneden of gevaarlijk ingehaald. Wegwerkzaamheden overal en iedereen heeft haast. Maar uiteindelijk zijn we de stad uit en kan het genieten weer beginnen.
We rijden weer een prachtige rit, voor een deel door uitgestrekte bossen maar zoals gezegd voornamelijk langs de kust van de Golf van Riga. We steken de grens over met Estland en komen ineens in Scandinavië terecht. Ook hier weer een wereld van verschil met het buurland. Ook de taal is anders. Kunnen de Letten en Litouwers elkaar nog redelijk verstaan, de Esten zijn voor niemand te begrijpen. Het Lets en Litouws zijn de enige overgebleven talen van de Baltische tak van het Indo-Europees en het meest gerelateerd aan de Slavische talen terwijl het Estisch behoort tot de Finoegrische taalfamilie die verder alleen verwantschap kent met het Fins, Lijfs en in de verte het Hongaars. Toch herkennen we wel woorden zoals bijvoorbeeld ‘Kelder’ dat gewoon kelder betekent.

Maar niet alleen de taal is compleet anders, de wegen, de huizen: het doet erg Scandinavisch aan.

We duiken hier en daar van de weg af en nemen een afslagje strand. De ene keer grenzend aan een bos en de andere keer in een stad/dorp. Alles is mooi aangelegd met behulp van Europese subsidie. Dat staat er ook bij. Het valt ons op dat er ruimte is voor veel mensen. De winkel met opblaasbare speeldingen heeft zijn waar al uitgebreid uitgestald, de restaurants zijn zich aan het klaarmaken voor de komst van de gasten.
Alleen, op ons en die ene onverschrokken mijnheer na die een duik in de zee heeft genomen is er verder geen toerist of gast te bekennen. Zouden ze weten dat iedereen nog komt of is het slechts hun eigen hoopvolle gedachte die ze iedere dag weer hebben? Al dat werk en die subsidie zou toch vruchten af moeten werpen?

Als we in Pärnu aankomen is de kou weg en de warmte terug. Stralend weer. Ons appartement blijkt stiekem toch een hotel, inclusief ontbijt. We moeten nog wel even bakkeleien over de kamer: het appartement dat wij toegewezen hebben gekregen is niet wat we willen. Een klein kamertje met twee bedden die ieder aan de kant van een schuin dak staan. Een raam dat nauwelijks open kan en op de 3e etage. Dat gaat Ariaan met zijn rugpijn niet trekken… Gelukkig kunnen we omboeken en hebben dan een matig/redelijke kamer. Voor 75 euro per nacht verwacht ik zelfs in NEderland meer dan 1 gerafelde handdoek per persoon en een badkamer die niet overstroomt. En o ja, we komen er ‘s avonds laat achter dat de ramen geen overgordijnen hebben. Alleen vitrage en een nepgordijn aan de zijkant. Dat wordt vroeg op morgen.

Pärnu is leuk maar heel rustig. We pakken weer een Bolt-step voor een ritje van een paar honderd meter naar het centrum. Gewoon even voor de fun. We nemen een dure koffie (3,50euro en dat gaan we vaker tegen komen). We doen een beetje aan winkeltjes kijken (heus ik heb een man die shoppen bijna nog leuker vindt dan ikzelf 🙂 ). Maar het voordeel van reizen met de motor is dat je maar heel beperkt bagage mee kunt nemen…

‘S Avonds nog een picknick in het park tegenover ons appartement en we duiken uiteindelijk lekker op tijd ons bed in.

  • Vertrek: 08.45 uur
  • Aankomst om 14.25 uur
  • Overnachtingsplek: 8, Sadamaa Street Village appartement.