Vrijdag 21 juli 2017 – Van Plzen naar Vimperk

Na twee nachtjes Plzen vervolgen we onze weg naar Vimperk.
We rijden weer langs de ZOO. Als we op de heenweg niet geweest zijn, zouden we nu wel kunnen rondsnuffelen.
Na verloop van tijd komen we in het stadje Dobřany. Koffie??? Lunch???

Dobřany is een Tsjechische stad in de regio Pilsen, en maakt deel uit van het district Plzeň-jih. Dobřany telt 5887 inwoners

De volgende stop Švihov. Behalve een interessant Kasteel bezoeken kunnen we ook even de benen strekken en een bak koffie pakken.

We vervolgen onze weg en komen bij de wat grote plaats Klatovy.
Hier maken we weer een stop op het centrale plein.

Klatovy gezien? Mooi, dan gaan we verder naar het volgende stadje dat zo’n 30km verderop ligt. Dat is Sušice.

Klatovy is tussen 1260-1263 tot koningsstad benoemd door Ottokar II van Bohemen en telt 23.102 inwoners (2007). Klatovy is partnerstad van de Nederlandse gemeente en dorp Heemskerk.
In Klatovy vindt je op de markt o.a. de barokke
Ignatius kerk, met in de catacomben de gemummificeerde lichamen van jezuïten en hoogwaardigheidsbekleders.
Links van de kerk staat de zwarte toren die een mooi uitzicht biedt over de SUMAVA.

Ook de apotheek, die op de monumentenlijst van
de Unesco staat, staat aan het marktplein.
Tot slot organiseert de stad Klatovy diverse activiteiten waaronder het altijd gezellige folklorefestival tijdens het tweede weekend van Juli. VOOR ONS TE VROEG…….

De naam Sušice is nog een herinnering aan de tijd dat in deze regio goud gewonnen werd en het goudstof te drogen (het werkwoord “sušit”) werd gelegd. Het stadje ligt schilderachtig in het dal van de rivier Otava aan de voet van de berg Svatobor (845 m). In de oude stadskern zijn een aantal gerestaureerde historische gebouwen, waaronder het Raadhuis (Renaissance) en de St. Wenceslaskerk (oorspronkelijk uit 1322). Er is ook een interessant 17e eeuws joods kerkhof.
Nadat de gouddelverij over zijn hoogtepunt heen was ontstond in de 19e eeuw een nieuwe bron van inkomsten: de vervaardiging van lucifers. In het plaatselijke museum, Muzeum Šumavy, gevestigd in het voormalige Dekenaatsgebouw, is hieraan een permanente expositie gewijd. Er is een unieke en prachtige collectie luciferdoosjes. Dit museum ligt aan het marktplein van Sušíce.

We zetten de reis voort naar Vimperk. Daar is ons volgende hotel:
Hotel Teresa;
Pasovská 34, Vimperk, 38501, Tsjechië

In Vimperk blijven we 2 nachten. Er is een mooie route gemaakt door Šumava (Boheemse Woud) met z’n prachtige kastelen. Over deze streek hieronder iets meer.

DE ŠUMAVA
Het Boheemse Woud heet in het Tsjechisch Šumava. Het Boheemse Woud is uitgeroepen tot biosfeerreservaat door UNESCO en behoort tot één van de nationale parken van Tsjechie. Het gebied is lang verboden terrein geweest. De natuur is hierdoor verbazingwekkend goed bewaard gebleven en het behoort tot een van de weinige gebieden in Europa waar je een stabiele populatie lynxen kan vinden. Helaas zijn deze dieren erg schuw, dus de kans dat je er één ziet is helaas nihil.